”Vi behöver din hjälp att rädda klimatkorren”

”När public service blöder och planetens temperatur stiger är det av någon anledning just bevakningen av klimatkrisen som ska skäras ner på. Vi kan inte ensamt vara din ficklampa i klimatmörkret”. Det skriver Lorentz Tovatt i veckans krönika.

Lorentz Tovatt

create 2024-02-05 update 2024-02-05

fact_check KG:s nyhetsbrev

Texten nedan är veckans krönika från Klimatgranskarens nyhetsbrev. Prenumerera du med!

 

SKRIV UNDER VÅRT UPPROP HÄR.

Svensk media står generellt inför stora utmaningar. Det nya presstödet lägger en våt filt över specialiserade tidningar och landsortspressen har det fortsatt tufft. Nu kommer nästa smocka – en rejäl nedskärning på public service. Sveriges Radio tvingas spara en kvarts miljard kronor.

En direkt följd av nedskärningen är att SR:s enda klimatkorrespondent ryker. Tjänsten är en av få i sitt slag: renodlad expertjournalistik om klimatfrågan.

Det sänder förstås väldigt märkliga signaler att precis efter att vi genomlevt det varmaste året någonsin ta bort den tjänsten som syftar till att rapportera om just klimatet. Ett av public service mest centrala uppdrag är just att informera och utbilda.

Alla är dock inte besvikna över nedskärningen. En som tvärtom firade var den moderata toppolitikern Jan Ericson. I en ironisk kommentar på X skrev han: “vad sorgligt. Kommer sakna “klimatkorrespondenten” jättemycket”.

Att en riksdagsledamot som är med och beslutar om public service finansiering drar på smilbanden när klimatbevakningen skärs ned är aningen udda, för att inte säga direkt obehagligt.

Så – nu behöver vi din hjälp. Vi har startat ett upprop för att få Sveriges Radio att ändra sig. Flera hundra har redan skrivit under, på bara några timmar.

Så oavsett om det är för att du vill ha skarp klimatjournalistik eller om du bara vill jävlas med moderata riksdagsledamöter: skriv under! Och sprid till dina vänner!

Dela