Vinstglädje hos stora oljebolag – tusen miljarder till ägarna

2023 var året då klimatets gränser sprängdes. Men för världens fem största oljebolag var det också en ny guldrusch. De totala utbetalningarna till ägarna ser ut att landa över 1000 miljarder kronor.

Lorentz Tovatt

create 2024-01-05 update 2024-01-05

Redan 2022 slogs vinstrekord för de stora oljejättarna. Det handlar om bolagen BP, Shell, Chevron, ExxonMobil och TotalEnergies. Men nu ser ägarna ut att kunna göra det igen.

Det är The Guardian som rapporterar om de nya siffrorna, som fortfarande är preliminära. Totalt ser utdelningen till ägarna ut att landa runt 1000 miljarder svenska kronor.

– Den globala energikrisen har varit ett enormt pengaregn för fossilbolagen. Och istället för att investera sina rekordvinster i ren energi satsar de dubbelt upp på olja, gas och vinstutdelningar, säger Alice Harrison från Global Witness.

De stora vinsterna möjliggörs bland annat av att regeringen världen runt sänker skatten för- eller på andra sätt gynnar fossila drivmedel, något som den svenska regeringen varit flitiga med sedan de tillträdde.

Pengafesten sker mitt i ett eskalerande klimatnödläge, som orsakats framförallt av dessa fem bolag. 2023 var inte bara ett rekordår för oljebolagens vinster utan också det varmaste året hittills.

Foto: Stephen (danrandom) redigerad

Dela