Miljöorganisationerna rasar mot lodjursjakten

Snart börjar den rekordstora licensjakten på lodjur. Nu växer kritiken, både WWF och Naturskyddsföreningen rasar mot jakten.

Lorentz Tovatt

create 2023-02-27 update 2023-02-27

Om bara några dagar börjar licensjakten på lodjur, som i år är rekordstor. 201 djur ska skjutas under mars och april, vilket sammanfaller med djurets parningstid. Detta är alltså utöver den tjuvjakt som varje år leder till 100-150 döda lodjur.

Nu växer kritiken mot jakten, och den är inte nådig.

– Det är tragiskt att den svenska tigern, lodjuret, nu ska jagas i rekordstor omfattning. Lodjuret är ett lika skyggt som vackert djur som vi borde vara stolta över och värna snarare än att putta närmre ruinens brant. De metoder som används vid jakt på lodjur är dessutom djupt oetiska, vilket inte skapar någon vacker bild av hur vi i Sverige bryr oss om våra rovdjur, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Hon får medhåll från Svenska Rovdjursföreningen som på sin hemsida poängterar att lodjuret är en ganska timid (men populär) katt, för att vara ett rovdjur.

– Det är svårt att förstå varför detta skygga kattdjur, som nästan ingen ser och som endast orsakar marginella skador på tamdjur, ska skjutas. 97 procent av alla svenskar har inget emot lodjur i våra svenska skogar, 80 procent uttrycker till och med att de ”tycker om eller tycker mycket om” att det finns lodjur i Sverige, skriver de på sin hemsida.

Idag finns det omkring 1450 lodjur i Sverige, vilket är 300 färre än för 10 år sedan. Lodjur är exceptionella på att jaga exempelvis rådjur och hjort, vilket gör att den har en viktig funktion för de svenska ekosystemen.

– Den snabba förlusten av biologisk mångfald är skrämmande och då är det svårt att se hur årets anmärkningsvärt stora lodjursjakt är förenlig med EU:s art- och habitatdirektiv, säger Gustaf Lind, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Dela