”Uppenbart att vargjakten är olaglig”

Det blir rättsliga konsekvenser för den rekordstora vargjakt som nu pågår. Det hävdar Carl Fredrik Bergström, professor i europarätt. Höga böter kan bli straffet för Sverige.

Lorentz Tovatt

create 2023-01-06 update 2023-01-06

I fem dagar har den rekordstora vargjakten nu pågått och väckt både kritik och internationell uppmärksamhet. Nu rapporterar DN om att EU-kommissionen följer Sveriges agerande noggrant. I ett mail skriver EU:s miljökommissionär bland annat: ”Vargen är en strikt skyddad art i Sverige”. Att vara en strikt skyddad art innebär bland annat att landet behöver vidta åtgärder som skyddar arten och i detta inkluderas att förbjuda fångst eller dödande av exemplar av arten. Sverige gör nu motsatsen.

När Carl Fredrik Bergström, professor i europarätt vid Uppsala universitet, får läsa kommissionens mail blir responsen tydlig:

– Det förefaller uppenbart att hanteringen i Sverige är olaglig – ett brott mot europeisk lagstiftning som svenska regeringar varit delaktiga i att besluta – och att kommissionen står i startgropen för att agera. Det kommer att blir rättsliga konsekvenser. Sannolikt en fördragsbrottstalan inför EU-domstolen med höga böter som följd, skriver han till DN.

Över 20 vargar var igår skjutna, drygt 50 återstår. Hur många ska skjutas innan EU agerar?

Dela