Uppgifter: Medier nekades ställa frågor

Enligt uppgifter till tidningen Aktuell Hållbarhet valdes endast tre medier ut av statsministerns stab att få ställa frågor vid en pressträff om skogspolitik med EU-kommissionens ordförande.

Sven Elander

create 2024-01-21 update 2024-01-21

Att medier får möjlighet att ställa frågor till ministrar och utländska politiker vid pressträffar har länge setts som en självklarhet. Men i fredags hände något högst anmärkningsvärt.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen var i Sverige och besökte tillsammans med statsministrarna för Sverige och Finland skogsbolaget Stora Enso i Nacka. Efteråt hölls pressträff i Rosenbad och medier hade samlats för att få ställa frågor.

Men endast tre medier fick möjlighet att ställa sina frågor till kommissionären. Och inte vilka medier som helst, utan sådana som valts ut på förhand av statsministerns stab. Detta rapporterar tidningen Aktuell Hållbarhet, vars reporter var en av många som nekades möjlighet att ställa sin fråga. Så här beskriver reportern Pernilla Strid händelsen:

”Av de tiotals händer som viftade i luften valdes endast tre ut att ställa sina frågor — sedan var det slut och ingen efterföljande frågestund hölls.

Det kom senare till min kännedom att Ulf Kristerssons pressavdelning på förhand kontaktat enskilda journalister med en förfrågan om de ville ställa frågor, och dessutom bett dem skicka in frågorna i förväg.

Alla andra fick sitta där med lång näsa.”

Att pressträffar regisseras så hårt hör inte till vanligheterna. Men det är inte första gången som regeringen undviker att svara på frågor från de mest kunniga journalisterna.

För några månader sedan uppdagades att miljöministern under över ett års tid nekat en intervjuförfrågan från samma Aktuell Hållbarhet, en av Sveriges tyngsta miljömedier.

Foto: Johan Wessman, News Öresund. 

Dela