Klimatpolitiska rådet: Det stämmer inte att regeringen har en plan för nollutsläpp

Bilder: regeringen.se och Frankie Fouganthin

I efterdyningarna av det Klimatpolitiska rådets granskning av regeringens klimathandlingsplan framgår det nu tydligt att forskarna inte håller med regeringen i påståendet att de har en plan som leder ”hela vägen till nettonoll”.

Lorentz Tovatt

create 2024-03-21 update 2024-03-21

Varje år gör det Klimatpolitiska rådet en granskning av regeringens samlade politik. Rådet består av Sveriges mest framstående klimatforskare.

Både den granskning som presenterades idag och den som kom för ett år sedan innehåller svidande kritik mot den förda politiken. Men dagens granskning innehöll en annan intressant sak: ett viktigt frågetecken har nämligen rätats ut. 

De senaste veckorna har det nämligen förts en debatt kring det underlag som regeringen haft för den klimathandlingsplan som de presenterade strax innan jul. Det började med att vi på Klimatgranskaren begärde ut siffrorna, och där gömde sig en märklig överraskning: regeringens graf över hur utsläppen ska minska byggde på rena gissningar och åtgärder som kanske aldrig blir av. Dagens Nyheter gjorde en liknande nyhet och konstaterade att regeringen helt enkelt räknat som om de återinför en reduktionsplikt på hög nivå – något som de tydligt sagt att de inte vill göra.

Det verkade helt enkelt som om regeringen intecknade en utsläppsminskning som de inte hade politik för. Och ändå stod de på pressträffen när de presenterade klimathandlingsplanen och påstod att de äntligen har en plan som leder hela vägen till nettonoll.

Nu är debatten dock avgjord, i och med dagens granskning från Klimatpolitiska rådet. På presentationen meddelade rådet vice ordförande Björn Sundén explicit att det inte är korrekt att påstå att handlingsplanen når hela vägen till 2045-målet.

Regeringen ger en missvisande bild av handlingsplanens förväntade bidrag till att målet uppnås. Påståendet att handlingsplanen leder ”hela vägen till nettonoll” brister i saklighet och är missvisande, konstaterar rapporten.

Ytterligare ett kapitel i berättelsen om regeringens nedmontering av svensk klimatpolitik har därmed skrivits färdigt. Varken 2030-målet eller 2045-målet nås, trots att regeringen hävdar motsatsen.

Dela