Australiens äldsta kolkraftverk nu nedlagt

Liddell Power Station - nu ett minne blott

Trots en tradition av klimatfördröjande politik sker nu omställningen i Australien i en allt snabbare takt. Nyckeln är billig sol och vind.

Lorentz Tovatt

create 2023-05-02 update 2023-05-02

I fredag skedde något otroligt. Över en dag minskade Australiens utsläpp av växthusgaser med fem procent. Skälet? Landets äldsta kolkraftverk stängdes ner.

Mer konkret rör det sig om Liddell Power Station, som nu istället ska bli ett nav för förnybar elproduktion med bland annat ett jättebatteri. Nedläggningen är särskilt symbolladdad eftersom Australien länge varit väldigt kolberoende och dessutom den största kolexportören i världen. Högerpolitiker har ofta använt klimatförnekande argument för att gynna koleldning i landet.

Men nu har något uppenbarligen hänt. Nedläggningen sker nämligen precis i en period där positiva klimatnyheter duggar tätt i Australien. Under våren har två gigantiska nya kolgruvor stoppats. Samtidigt skördar den förnybara elen nya segrar. Andelen förnybar el i södra Australien har gått från 1 procent till 70 procent på bara 15 år. Denna utveckling, kombinerad med en snabb utveckling för batteriteknik, har gjort att kolkraftverk eller kolkraftverk aviserat att de går i förtidspension.

Dela