De har lurat skjortan av dig!

Politiken kostar oss skjortan. En skjorta vi antagligen inte längre äger efter att samma politiker lurat den av oss. Det skriver Lorentz Tovatt i veckans krönika.

Redaktionen

create 2024-05-13 update 2024-05-13

fact_check STÖD KLIMATGRANSKAREN

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev här. STÖTTA Klimatgranskarens ideella arbete, swisha valfri summa till: 123 300 10 47!

Det finns en särskild typ av fräckhet. En som bara vissa sluga och cyniska politiker ägnar sig åt. Och nu har jag genomskådat några av dem.

Fräckheten går ut på att säga en sak och sen göra en annan – men på en väldigt avancerad nivå.

Här är det framförallt två påståenden om kärnkraft som måste synas i sömmarna. Innan valet ägnade sig högerpolitikerna aktivt åt att spela upp kärnkraften som den enda klimatfrågan. Och påståendena var lite förenklat följande: 1, Bara vi fixar kärnkraft så fixar vi klimatet. Och: 2, bara vi byter regering så är kärnkraften löst.

Det första är uppenbart fel. Ny kärnkraft kommer ta minst 15 år att bygga, och då ska Sverige redan vara nära nollutsläpp. Vidare har Sverige inte så stora utmaningar kopplat till utsläpp inom elsektorn, den är så gott som helt fossilfri. Istället är det transportsektorn och industrisektorn som behöver ställas om. I den senare av dessa efterfrågas snarare billig vindkraft än dyr kärnkraft.

Men var kommer fräckheten in? Jo, det är att regeringen satsar allt på kärnkraftskortet och samtidigt angriper den tidigare regeringen för att ha lagt alla ägg i samma korg. Detta är ett återkommande argument från både Ebba Busch och Ulf Kristersson, att den tidigare regeringens politik bara kretsade kring reduktionsplikten.

Men om man tittar på vad den nuvarande regeringen gör så är det ju inte att bara ta bort reduktionsplikten, det är att ta bort hela korgen och slänga alla ägg i backen. Det är återgång till fossilt reseavdrag, det är slopad klimatbonus för elbilar, det är skrotade stadsmiljöavtal, det är neddraget järnvägsunderhåll, det är dyrare reparationer, det är mindre klimatsmart upphandling. För att nämna några exempel.

Samtidigt har regeringen själva bara ett svar: kärnkraft. Ändå är det tydligen den förra regeringen som “la alla ägg i samma korg”.

Nästa fräckhet rör möjligheten att faktiskt bygga kärnkraft i tid och till en rimlig peng. Och häng med här nu, för nu blir det åka av. Såhär har regeringens retorik och politik ändrats över tid:

1. Först sa de att det enda som krävs för att nya reaktorer skulle byggas var att slopa målet om 100 procent förnybar el. Detta var innan valet.

2. När det inte räckte förstod de att de även måste tillåta nya reaktorer överallt i landet (i strid mot vett och etikett gällande kärnsäkerhet och det säkerhetspolitiska läget).

3. När det inte räckte övergav de slutligen teknikneutraliteten helt och tog fram förslaget om 400 miljarder kronor i kreditgarantier specifikt öronmärkta för kärnkraft.

4. När det inte räckte förstod de att kärnkraftselen kommer bli så dyr att ingen vill köpa den. Då tillsatte de utredningen om gigantiska statliga subventioner (som de i nyspråk kallar ”riskdelning”). Dessa landar sannolikt på 2400 miljarder kronor, kunde Klimatgranskarens utredning visa.

5. Men inte ens DETTA räcker, meddelar nu regeringens kärnkraftssamordnare. Eftersom ovanstående subvention kommer först när reaktorerna står färdiga behövs statligt stöd ÄVEN under byggfasen, enligt Carl Berglöf.

6. Parallellt med allt detta jobbar regeringen aktivt för att sätta krokben för annan kraftproduktion. Man har förbjudit Svenska Kraftnät att bygga elnät till havs. Man utreder straffskatt på vindkraft och jobbar aktivt i kommunerna för att stoppa nya projekt. För att nämna några exempel.

Hela denna manöver – och de enorma summor av skattebetalarnas pengar som äventyras – har skett utan att väljarna varit informerade. Till ingen nytta för klimatet. Det är en sån fräckhet att man tappar hakan.

Det kommer alltså kosta oss skjortan. En skjorta som vi antagligen inte längre äger eftersom de lurat den av oss.

Dela