Här tävlar politikerna om att bygga havsvind

Medan svenska regeringen lägger krokben för den havsbaserade vindkraften pågår det nu en tävling om vem som kan lova flest vindparker inför det stundande valet i Storbritannien.

Lorentz Tovatt

create 2024-06-19 update 2024-06-19

Snart går Storbritannien till val. Just nu ser det ut att bli en jordskredsseger för det socialdemokratiska Labour över det konservativa Tories. Klimatgranskaren har tagit sig en titt på de två partiernas vallöften.

De kanske mest ambitiösa löftena ur ett klimatperspektiv handlar om hur partierna vill underlätta för den havsbaserade vindkraften. Här sker något av en kapplöpning om att lova mest. Storbritannien är redan idag världsledande med sina nästan 3000 havsbaserade vindkraftverk som producerar så mycket som 20 procent av all havsvindsel i världen.

Men politikerna vill ha mer, och inte bara lite mer. Tories lovar att tredubbla mängden havsbaserad vindkraft, vilket är ett rejält vallöfte. Ändå blir de slagna på fingrarna av Labour som lovar en fyrdubbling – redan till 2030. Ett vallöfte som är så ambitiöst att det snudd på ska till ett mirakel för att klara av. Labour vill samtidigt gå längre för att underlätta för den landbaserade vindkraften, något som Tories motarbetat de senaste åren.

Löftena sker i bjärt kontrast till den svenska regeringens politik, som syftar till att försvåra utbyggnaden av vindkraft till havs. Bland annat har regeringen stoppat utbyggnaden av elkablar till havs och dragit ner på anslagen som kan underlätta en utbyggnad.

Även om de brittiska löftena om specifikt havsvind kan framstå som ett glädjeämne lämnar de två partiernas klimatlöften betydligt mer att önska. Inget parti föreslår skärpningar av det redan oambitiösa målet om nollutsläpp 2050. Tories lägger istället in massor av ”om och men” i sina löften. De senaste åren har partiet valt en mer och mer klimatfientlig framtoning – en strategi som hittills misslyckats och som nu ser ut att straffa dig även i det kommande valet.

Bild: Vaughan Leiberum och Photo by Shaun Dakin on Unsplash (cropped) 

Dela