En av Europas största vindparker kan byggas – i Tjernobyl

En av världens mest radioaktivt förorenade platser kan återigen börja producera el, men denna gång rör det sig om förnybar vindenergi istället för kärnkraft.

Lorentz Tovatt

create 2023-09-15 update 2023-09-15

Det är det tysklandsbaserade energibolaget Notus Energy som skrivit ett avtal med den ukrainska regeringen om ett bygge av en vindkraftspark som när den står färdig kommer vara en av de största i Europa. Ambitionen är att den ska uppföras i den förbjudna zonen runt det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl – ett av världens mest radioaktiva områden.

Parken är planerad att ha en effekt på 1 GW, vilket i så fall skulle vara snäppet större än den reaktor som 1986 exploderade och skickade radioaktiva härdrester högt upp i luften som spreds med regnet och vindarna över stora delar av Europa. I området finns redan solparker.

Beskedet kommer efter ett år då bland annat Tyskland bidragit med ekonomiska medel för att stötta kritisk energiproduktion i Ukraina efter den ryska invasionen. Kriget har återigen satt strålkastarljuset på de risker som finns med kärnkraftverk, inte minst eftersom Europas största kärnkraftverk gång på gång varit nära härdsmälta – som en följd av rysk aggression.

Dela