Fernissan falnar – C välkomnar sänkt flygskatt: ”Som kollektivtrafik”

Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin och partiledare Muharrem Demirok Foto: Hamid Ershad Sarabi (beskuren) och Henrik Smångs © News Øresund

Trots de stora utsläppsökningar som väntas av regeringens förslag om halverad flygskatt välkomnas beskedet av Centerpartiet. Det tidigare gröna partiet har nu svårt att bevara sin gröna fernissa.

Lorentz Tovatt

create 2024-04-24 update 2024-04-24

300 000 fler passagerare och en markant ökning av flygets utsläpp. Det bedöms bli effekten av regeringens förslag om att halvera flygskatten. Nu får regeringen stöd – av Centerpartiet.

Det är i en intervju i SVT Rapport som C:s partiledare Muharrem Demirok hyllar idén att sänka skatten.

– Jag tycker att det finns en poäng att se över flygskatten för inrikesflyg framförallt. Sverige är ett avlångt land. För många fungerar flyget som kollektivtrafik, säger han i inslaget.

Det är inte första gången som C motarbetar att flyget ska stå för sina stora klimatskador. Partiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin var aktiv i sitt motstånd mot flygskatten när den infördes. Partiet hotade till och med att avsätta flera rödgröna ministrar om skatten beslutades om.

Motståndet mot flygskatten kan framstå som märkligt med tanke på att flyget är befriat från all typ av bränslebeskattning. Det behöver därmed inte betala för sin klimatskada på samma sätt som exempelvis bilister och lastbilar.

Klimatgranskaren kunde i januari avslöja att C chartrade ett eget flygplan till sina årliga kommundagar – i strid med sin egen resepolicy.

Dela