Fler gränspoliser inte lösningen

Tidöpartiernas klimatpolitik kommer att få enorma konsekvenser för EU:s migrationspolitik. Det skriver Jorunn Fagerström i veckans krönika.

Jorunn Fagerström

create 2024-05-17 update 2024-05-17

fact_check STÖD KLIMATGRANSKAREN

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev här. STÖTTA Klimatgranskarens ideella arbete, swisha valfri summa till: 123 300 10 47!

 

Invandring och klimatet. De två viktigaste EU-frågorna, om du frågar svenskarna. Tidögänget lägger stor tonvikt vid den ena. Strikt migrationspolitik är nämligen en hörnsten i deras projekt att ”få ordning på Europa”. Kanske hoppas de på att pricka in även några av svenskarnas andra hjärtefrågor: Lag och ordning samt utrikespolitik. De lovar gränsvakter. Hårda kontroller. Stora resurser ska mobiliseras för att strypa legal såväl som illegal invandring.

Invandring innefattar ju olika sorters invandring, men det är till stor del flyktingmottagandet man vill begränsa. Alternativet till detta är, enligt Tidöpartierna, att vilja ha stor tillströmning av flyktingar. Inget kunde vara mer felaktigt. För ingen, ingen vill ha ett stort flyktingmottagande.

Vi backar bandet. Vad är en flykting? Enligt UNHCR är flyktingar ”människor som har tvingats lämna sina hem på grund av krig, konflikt eller förföljelse”.  Klimatflyktingar omfattas inte av flyktingkonventionen men begreppet brukar avse människor som har behövt lämna sina hem på grund av klimatförändringar.

Varje situation där en människa har blivit flykting är ett misslyckande. För tvärtom vad Tidöpartierna vill få det till, så uppstår inte krig, konflikt och förföljelse i ett vacuum. De är konsekvenser av politiska och ekonomiska skeenden. I de partigrupper som Tidöpartierna går till EU-val med vill man riva upp Fit for 55 – EU:s plan för grön omställning.

Kommer den här politiken få konsekvenser för migrationspolitiken? Minst sagt. Kanske mer än något annat. Naturkatastrofer till följd av klimatförändringar är en allt vanligare orsak till att människor tvingas fly. Förra veckan visade en undersökning av the Guardian att många av IPCC:s forskare föreställer sig en ”halvdystopisk” framtid där klimatförändringar drastiskt ökar extremväder, konflikter, hungersnöd och naturkatastrofer. 2022 flydde omkring 21,5 miljoner årligen från klimatet enligt UNHCR. Siffran förväntas ha ökat till skrämmande 216 miljoner till 2050 enligt världsbanken. Det tiodubbla. Lycka till med att undvika ”flyktingvågor” under de omständigheterna.

Klimatflyktingarna kanske ska, som Sverigedemokraterna gärna hävdar, ”hjälpas på plats”. Ironiskt nog är SD unikt motvilliga att göra just detta. I SvD:s granskning av EU:s partier stack SD ut i sin högerpopulistiska partigrupp. De röstade emot fler förslag i Green Deal, EU:s paket av klimatpolitiska åtgärder, än något annat parti i EU:s ytterhöger. Inom kategorin Social Rättvisa var de särskilt extrema – där röstade SD emot samtliga förslag. Med andra ord: Inget stöd till utsatta människor som drabbas av klimatförändringarna.

Det går helt enkelt inte ihop. Invandringen ska minskas trots fler naturkatastrofer och konflikter, utan hjälp till drabbade på plats. När antalet klimatflyktingar tiodubblas har vi… Frontex, EU:s gränspolis. När antalet människor som flyr därför att hemlandet är omöjligt att leva i, då investerar vi i fler beväpnade vakter. Jag vet inte hur många gränspoliser som kommer krävas. Jag vet inte hur tungt beväpnade de behöver vara. Men detta vet jag: Jag vill inte ha det här.

Tidöpartierna vill inte ha flyktingar till Sverige. Tamt, tycker jag. Jag vill inte ha flyktingar alls. Jag vill ha ett Sverige, ett EU och en värld där människor inte behöver fly.

Dela