Fossiljättarnas rekord: tusentals miljarder i vinst

Det lönar sig att förstöra planeten. Foto: John Guccione.

Det är inte bara den globala temperaturen som varit hög de senaste åren. Medan många kämpat mot med höga elräkningar har de stora fossilbolagen gjort vinster av aldrig tidigare skådat slag.

Ossian Matthiessen

create 2024-02-19 update 2024-02-19

Tre biljoner. Nästan tre tusen miljarder kronor. Det låter som en påhittad summa, men det är den sammanlagda vinst världens fem största icke-statliga fossilbolag har gjort sedan kriget i Ukraina bröt ut, enligt the Guardian.

Fossilbranschens så kallade Super Majors – BP, Shell, ExxonMobil, Chevron och TotalEnergies har på två år gjort vinster motsvarande 2,5 gånger den svenska statens årliga budget. Att denna historiska nivå av vinster är möjlig är en följd av kriget i Ukraina och de höga energipriser som följt av det. 

För att klara klimatkrisen måste nästan allt kol som finns kvar och en stor del av all olja och gas stanna kvar i marken. Tyvärr har de historiskt höga vinsterna gjort att fossilbranschen, som redan innan var känd för att ställa sig i vägen för klimatomställningen, nu tar stora kliv åt helt fel håll igen. 

Den nederländska oljejätten Shell är i färd att säga upp 330 personer från den del av företaget som ska jobba med att diversifiera till annat än fossila bränslen. Skälet är att man åter fokuserar på oljeproduktion, därför att den blivit så lönsam. Av samma anledning har man skrotat den tidigare planen på att minska oljeproduktionen varje år under resten av 2020-talet. Även brittiska BP annonserade i fjol att de backar från sina ambitioner om sänkta utsläpp.

2023 var det överlägset varmaste året som uppmätts. Värmeböljor, översvämningar och skogsbränder har avlöst varandra. För de fem stora fossilbolagens ägare är det också året för ett annat rekord. De kommer nämligen få dela på inte mindre än hundra miljarder dollar i utdelningar, drygt en biljon svenska kronor. 

Dela