Frankrikes nya superbilliga tågbiljett

PENTAX Image

Efter Tyskland och Portugal är det nu Frankrikes tur att införa en billig tågbiljett som gäller i hela landet.

Sven Elander

create 2023-09-10 update 2023-09-10

Land efter land i Europa inför nu en ny billig tågbiljett för att få fler att ställa bilen och åka kollektivt. Idén är enkel. En och samma biljett ger dig rätt att resa obegränsat till ett fast månadspris på alla regionala tåg, spårvagnar och bussar i hela landet.

Senast i raden är Frankrike. För 49 euro i månaden kommer du att kunna resa obegränsat med regional kollektivtrafik inom och mellan städer. I praktiken går det att resa långa sträckor på det här sättet, om man kan leva med att det går lite långsammare än de snabbare InterCity-tågen.

Tyskland införde samma system i våras och resultatet är redan en succé. Enligt Deutsche Bahn har resandet på regionala sträckor ökat med 25 procent från april till juni i år. Det framgår av en intervju med Palla i den tyska tidningen RedaktionsNetzwerk Deutschland. Portugal har också infört ett liknande system.

Sverige då? Nej, här har Tidöpartierna gjort precis tvärtom. Nyligen presenterades ännu en ny skattesänkning på fossila bränslen för den som åker bil (för den som kör elbil eller tankad biogas blev det ingenting). Den som åker kollektivt har i stället fått se biljettpriset öka i minst 11 av landets regioner.

Dela