Grön aktivist Brasiliens nya miljöminister

Precis när Amazonas står på randen till en ekologisk katastrof återfår Marina Silva förtroendet att bli miljöminister i Lula da Silvas regering. Kan den gröna aktivisten vända utvecklingen för världens största regnskog?

Lorentz Tovatt

create 2023-01-04 update 2023-01-04

Den 64-åriga Marina Silva har en fascinerande bakgrund. Hon växte upp som ett av elva barn i en familj med föräldrar som jobbade som gummiarbetare i Amazonas. Som barn överlevde hon malariautbrott och kvicksilverförgiftning. När hon som den första i sin släkt lärt sig läsa var steget till högre utbildning kortare och därefter blev det facklig och miljömässig kamp för Silva.

Efter ett antal år som senator blev Silva 2003 utsedd till miljöminister, även den gången i Lula da Silvas regering. Som minister fick hon gång på gång internationellt beröm för viktiga insatser för miljön. Men 2008 lämnade hon regeringen i protest mot korruption och bristande miljöengagemang från regeringskollegor. Efter ett långt liv av miljöengagemang blir hon nu på nytt utsedd till en av planetens viktigaste poster – miljöminister i Brasilien.

Hon tar över i en tid av ekologisk kris.  Den tidigare högerextrema presidenten Bolsonaros Amazonas-politik gick mer eller mindre uttalat ut på att släppa alla regleringar kring avskogning. Organiserad brottslighet och olaglig avskogning har tillåtits härja fritt. Den genomsnittliga årliga avskogningen under Bolsonaro har varit ungefär 60 procent större än under de föregående fyra åren. Det har resulterat i katastrofala konsekvenser för världens största regnskog. Forskare varnar för att Amazonas, som är en naturlig buffert mot klimatförändringar på grund av dess förmåga att absorbera koldioxid, närmar sig en ”tipping point” där det blir varmare och torrare och där ekosystemet därför förlorar förmågan att lagra koldioxid.

Silva tar över ett försvagat miljöskydd, sönderslagna miljömyndigheter och en miljöpolitik i fritt fall. Men om någon ska lyckas vända trenden är det kanske Marina Silva. Resultatet från hennes förra period som miljöminister lovar gott. Orädd utmanade hon den kriminella avverkningen och lyckades på kort tid minska de skadliga avverkningsnivåerna. Om hon lyckas med detsamma nu återstår helt enkelt att se.

Dela