Här planeras norra Europas största solpark

I en liten ort utanför Halmstad planeras det som kan bli norra Europas största solenergipark. Om allt går enligt plan ska den ha lika hög effekt som två små kärnkraftsreaktorer.

Lorentz Tovatt

create 2023-03-01 update 2023-03-01

Precis som Klimatgranskaren tidigare rapporterat växer solkraften i Sverige så att det knakar, men från låga nivåer. Under 2022 ökade den med 75 procent i Sverige, en trend som även går att se globalt.

Ännu har Sverige dock inte skaffat sig några riktigt stora solparker. Men det kan det nu bli ändring på. Det är företaget Ilmatar Solar som planerar ett antal gigantiska solparker i Sverige. Den absolut största planeras i den lilla orten Tönnersjö utanför Halmstad. Projektet har precis gått ut på samråd och arrendeavtal har redan tecknats med fastighetsägarna.

Om planerna går i lås innebär parken ett stort tillskott till det sydsvenska elsystemet. Med över 600 MW ska parken kunna förse över 35 000 hushåll och ha en effekt som är större än två små modelära kärnkraftsreaktorer. Det gör också parken till den största i hela norra Europa.

Dela