Inget fossilfritt stål om Svenonius får bestämma

I en debattartikel i Dagen Industri ställer Irene Svenonius (M) tillväxt i Stockholm mot gröna industrisatsningarna i norr. Riskerna är för stora och elen gör ändå mer nytta i huvudstaden!

Lovisa Berglund

create 2022-12-30 update 2023-01-01

Senaste veckorna har Hybrit ifrågasatts på flera håll, bland annat av SvDs ledarsida och nu även av Irene Svenonius, högsta hönset för Moderaterna i Region Stockholm. Svenonius menar att riskerna med satsningen är för stora, och att elen inte kommer att räcka till för både grön industri i norr och tillväxt i Stockholm.

Debattartikeln innehåller en del märkliga jämförelser. Bland annat ställer Svenonius vinterns elpriser och elbesparingar mot Hybrits framtida elbehov. Situationen på elmarknaden i södra Sverige just nu har väldigt lite att göra med gröna industrisatsningar i norra Sverige, eftersom dessa ännu inte är i bruk. Svenonius oro är dock befogad, i alla fall om man inte tror det är möjligt att bygga ut elproduktionen till både Hybrit och tillväxten i Stockholm i den takt som krävs.

I situationen vi står i just nu skulle man kunna tro att Moderaterna i Stockholm skulle sätta en utbyggd elproduktion som sin högsta prioritet. Istället verkar man vara precis så oroade för tillväxten i huvudstaden att man vill bortprioritera satsningar på andra håll i landet, men inte tillräckligt oroade för att riskera att se vindkraft med kikare utanför Stockholms skärgård.

 

Dela