Klimatministern efter kritik från 420 forskare: ”Sverige är jättebra på klimat”

Bild: TV4

Världen nådde över två graders uppvärmning 17 november. Sveriges utsläpp beräknas enligt regeringens egna uppgifter öka i kommande budget. Mediarapportering världen över speglar ett Sverige utan några ambitioner i klimatfrågan. 420 forskare beskrev i veckan regeringens klimatpolitik som katastrofal. Klimatministern låter sig dock inte bekommas av uppropet från hundratals forskare: ”Det är många som har starka åsikter om klimatet”.

Jorunn Fagerström

create 2023-12-01 update 2023-12-03

Regeringens klimatpolitik knakar i fogarna. Och det knakar högt. Igår inleddes COP28, FN:s klimatmöte i Dubai. I samband med detta publicerades i Aftonbladet ett omtalat upprop av 420 forskare som kräver klimatomställning. Forskarnas analys av situationen är att ”politikerna struntar i klimatforskningen” och att regeringens politik är ”katastrofal”.

Klimatminister Romina Pourmokhtari bemötte igår kritiken i TV4:s Efter fem. Det verkar enligt ministern råda någon typ av missförstånd. Trots att sakkunniga inom området höjer oroade röster menade hon att läget är ljust. ”Jag pratar liksom inte om att göra vårt elsystem rent och byta olja till vindkraft, för det har vi redan gjort”. Utgångspunkten för COP28 är för Pourmokhtari ett Sverige bekvämt befriat från ansvar; ”De här kommande veckorna handlar om vad världen kan göra ”.

I studion fanns även klimatdocent Mikael Karlsson som inte höll med om ministerns verklighetsbeskrivning. ”Det vi ser är är den vanliga retoriken. Men tittar man på vad regeringen själv lägger fram så handlar det om att utsläppen ökar. Regeringen pekar i sin egen budgetproposition om reduktionsplikt på att utsläppen kommer öka”. Han påpekade att han ”aldrig sett något liknande” som regeringens snabba avveckling av klimatpolitiska styrmedel.

Att Pourmokhtari inte verkade alltför påverkad av Karlssons skarpa ord är inte förvånande. Ministern gör inte någon tydlig uppdelning mellan vetenskap och åsikter. ”Det är många som har starka åsikter om klimatet” slår ministern fast avseende forskaruppropet. Denna alltmer utsuddade gräns mellan åsikter och forskning är karaktäristisk. Begreppsförväxlingen är regeringens sätt att hantera det faktum att de har allt seriöst vetenskapligt underlag emot sig i klimatfrågan.

Forskarnas upprop är en uppmaning till svenska medborgare att engagera sig i klimatfrågan. Någon uppmaning till regeringen slösar de inte ord på. Som forskare lyssnar de kanske på det berömda citatet av Albert Einstein: ”Definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig annorlunda resultat.”

Dela