Kritikerstorm mot brutala miljönedskärningar

Foto: Regeringskansliet

Kritiken lät inte vänta på sig när regeringen presenterade sin vårändringsbudget. Nästan 60 procent av miljöbudgeten slaktas lagom till nästa val. Naturvårdsslakt och missade klimatmål, varnar miljösverige.

Joakim Söder

create 2023-04-17 update 2023-04-17

Regeringen presenterade under måndagen sin första vårändringsbudget. Med denna har regeringen chansen att ändra i statens budget för innevarande år, och annonsera förändringar för kommande år. Hoppet levde om ett klimatuppvaknande från de brunblå, men satsningarna uteblev.

Det fick miljösverige att rasa. 

– Regeringens vårbudget bromsar klimatomställningen och ökar utsläppen. Med denna politik kommer Sverige att missa klimatmålen. Regeringen och Sverigedemokraterna måste sluta att klamra sig fast i fossilsamhället och lägga om politiken för att möta klimatkrisen, säger Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Världsnaturfonden WWF varnar för fortsatt naturvårdsslakt och pekar även på att regeringens politik ökar utsläppen, i ett läge där världshaven når rekordtemperaturer och delar av sydostasien plågas av extremvärme, vilket Klimatgranskaren tidigare rapporterat om.

– Det är anmärkningsvärt att vårbudgeten inte innehåller insatser för att minska utsläppen, säger Gustaf Lind i ett pressmeddelande.

Trots pågående klimatkris lyser satsningarna med sin frånvaro. Och inte nog med det. Med berått mod skär regeringen ner på miljöbudgeten med nästan 60 procent till 2026, vilket får Mikael Karlsson, klimatforskare vid Uppsala universitet, att rasa.

– 2026 återstår blott spillror om Romina Pourmokhtari – hon som enligt egen utsago bestämmer – får som hon vill, skriver han på Twitter

Finansminister Elisabeth Svantesson lovade inga klimatsatsningar till höstens budget, men utlovade däremot sänkt skatt på arbete. Där kommer de dock få problem med Sverigedemokraterna som idag istället krävde ytterligare sänkningar av drivmedelspriset – ett ytterligare välriktat knivhugg mot klimatmålen.

Miljöbudgeten slaktas med nästan 60% till 2026.
Dela