Kullgrens kullerbytta – sänkte räddningsplan för naturen

Landsbygdsminister Peter Kullgren Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Räddningsplanen för EU:s natur hyllades först av miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Nu avslöjar DN att landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) bedrivit en övertalningskampanj – för att stoppa samma lag.

Sven Elander

create 2024-04-12 update 2024-04-12

EU:s föreslagna lag för att restaurera skadad natur har beskrivits som helt avgörande för att klara miljö- och klimatmål framåt. Ändå bestämde sig Sverige för att i sista sekund skjuta ner förslaget, bara dagar innan det skulle antas av unionens miljöministrar.

Nu avslöjar DN hur Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) spelat en central roll i att stoppa förslaget. DN skriver att Peter Kullgren bedrivit en aktiv övertalningskampanj gentemot flera andra medlemsländer – däribland Ungern – dagarna innan omröstningen i ministerrådet. Kullgren skickade också ett brev till sina ministerkollegor i Rumänien, Österrike och Kroatien dagarna innan förslaget skulle avhandlas, för att få stöd från dessa.

Det hör till saken att Sveriges miljöminister Romina Pourmokhtari nyligen hyllade förslaget och kallade det ”en stor framgång”:

Det här är en bra dag för Europas naturmiljöer och en stor framgång för det europeiska miljöarbetet”, det ”går att hitta vägar framåt för att bevara biologisk mångfald, samtidigt som vi värnar svenskt jord- och skogsbruk.” Så positivt uttalade sig miljöministern när räddningslagen antogs av EU-parlamentet tidigare i år.

Men när frågan sedan gick vidare till ministrarna i EU-länderna spelade alltså Sverige huvudrollen för att stoppa förslaget. Sverige var då ett av sex EU-länder som satt sig på tvären.

Dela