M ville straffa klimatsmitare i EU – du kan aldrig ana vad som hände sen

Böter till den som inte klarar sina klimatmål. Det föreslog Moderaterna i Europaparlamentet. Inte visste de då att deras egen regeringen kan bli en av de första att få smaka klimatpiskan.

Lovisa Berglund

create 2023-01-25 update 2023-01-25

Klimatgranskaren skrev tidigare i veckan om att EU sätter press på regeringen att minska utsläppen. Om Sverige inte lever upp till de utsläppsminskningar som krävs enligt EU:s klimatpaket Fit for 55 kan det komma att bli dyrt. Och överraskande nog var Moderaterna i Europaparlamentet med och föreslog böter för de som inte klarar sina klimatmål.

Moderaternas Jessica Polfjärd är vice gruppledare i Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. Inför lagpaketet Fit for 55 har hon därför arbetat med de frågan om ansvarsfördelningen mellan länderna i EU när det kommer till utsläppsminskningar.

I början av förra året presenterade utskottet ett förslag där varje lands utsläppsminskningar sätts i relation till dess BNP så att rikare länder som Sverige får det högsta möjliga målet, medan fattigare länder får lägre mål. I förslaget ingår även en straffavgift som bestäms efter hur långt man är ifrån att nå målet, så att det ska kosta att inte leva upp till sina åtaganden.

Jessica Polfjärd, som var ansvarig för utskottets förslag, kommenterade arbetet på en pressträff såhär :

Jag vill se mer ambitiösa mål […] där det är tydligt att alla länder måste bidra istället för att åka snålskjuts på mer ambitiösa länder som till exempel Sverige.

Hon lyfter också fram att utskottet försökt täppa till kryphål i lagen och göra det svårare för länder att skjuta upp utsläppsminskningar på framtiden, då de måste ske här och nu.

Den som inte gör läxan i början av perioden kommer att får det väldigt svårt i slutet, sade hon på pressträffen.

När Fit for 55 nu börjar falla på plats är alltså risken stor att Sveriges moderatledda regeringen får betala dyrt för de förändringar man för bara några månader sedan var med och införde i EU.

Mer om utskottets förslag som legat till grund för Fit for 55 går att läsa på Europaportalen.

Dela