Märklig krishantering: kritiska frågor döljs och ignoreras

Det som ska vara ett försök att tysta kritik om otillgänglighet förvärrar situationen. Kritiker blockas och frågeställningarna kvarstår.

Yrsa Lindberg

create 2023-10-14 update 2023-10-31

Efter omfattande kritik om otillgänglighet uppdaterades Romina Pourmokhtaris Instagram, X och Linkedin under torsdagskvällen.

På Instagram skriver ministern att hon är tillbaka, både på plattformen och från ett besök på Västkusten där hon besökt en ostronodlare tillsammans med Di Weekend. I artikeln kommer vi att kunna läsa om hur första året på ministerposten har varit. Aktuell Hållbarhet som har försökt nå klimatministern i över ett år fick däremot inte följa med på ostronplockningen. 

Under kvällen stängs och öppnas kommentarsfältet flera gånger. Positiva kommentarer släpps igenom. De som ställer kritiska frågor shadowbannas, vilket är en form av blockering som innebär att det ser ut som att kommentaren lagts upp men ingen annan kan se den. Detta uppmärksammades bland annat av Klimatklubbens Maria Soxbo och hennes följare. Men även Klimatgranskarens skribent shadowbannas när kritisk fråga ställs. Funktionen att tagga Pourmokhtari i inlägg och händelser är fortfarande avaktiverad.

Klimatgranskarens skribent shadowbannas under torsdagkvällen. Kommentaren syns inte av andra användare.

Samma inlägg läggs upp på Linkedin. Där svarar ministern på positiva hejarop men ignorerar frågor om intervjuer och sin egen politik.

Samtidigt läggs en tråd upp på X. Den inleds med “Jag är tillbaka. Vad har hänt sedan sist? Mycket!” och följs av flera påståenden som av en användare beskrivs som Trump-retorik. Bland annat skriver ministern att hon under Sveriges ordförandeskap lett historiska EU-förhandlingar för både klimat och miljö där stora framgångar nåtts. Vilka dessa framgångar skulle vara låter ministern vara osagt.

Vidare skriver Pourmokhtari att hon har påbörjat en stor omläggning av Sveriges klimatpolitik, som gör att vi nu är på bättre väg att nå Sveriges klimatmål om nettonollutsläpp senast 2045, än den tidigare rödgröna regeringen någonsin var. Att detta är en sanning med modifikation, då möjligheterna att nå nettonoll 2045 är nästintill oförändrad enligt regeringens egen budget, och att de svenska utsläppen ökar för första gången på 20 år, nämns inte.

Frågorna, synpunkterna och intervjuförfrågningarna strömmar in i tråden. Men inget svar från Pourmokhtari.

Krishanteringen är märklig. Att välja livsstilsmedia framför miljömedia, och att dölja kommentarer och inte svara på frågor i sociala medier gör bara situationen värre. Ministern fortsätter att mala på med samma generiska talepunkter i samma envägskommunikation som tidigare. Men det behöver ju inte vara så svårt. Plocka bara upp telefonen när den ringer.

Fortsätt läsa

Miljöministerns duckande – vägrar svara på frågor

chevron_right
Fortsätt läsa

Nya fiaskot: regeringen får greenwashpris

chevron_right
Fortsätt läsa

Budgetchocken: Utsläppen kan öka med 9,8 miljoner ton

chevron_right
Dela