Nya fiaskot: regeringen får greenwashpris

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Efter att kraftigt dragit ner på de svenska klimatambitionerna står det nu klart att regeringen ”vinner” det svenska Greenwashpriset, trots tuff konkurrens.

Lorentz Tovatt

create 2023-10-02 update 2023-10-02

Svenska Greenwashpriset delas i år ut för 13:e gången av Jordens Vänner i syfte att uppmärksamma hur olika typer av makthavare vilseledande försöker skapa sig en image som framstår grönare än vad den i själva verket är. I år var Svenska Kyrkan nominerade för sina tveksamma metoder gällande skogsbruk och Preem för att profilera sig som en grön drivmedelsleverantör trots att man fortsätter producera så mycket fossila drivmedel.

Det var dock den tredje nominerade som tog hem priset – Sveriges regering. Det tillkännagav Jordens Vänner under årets bokmässa. Föreningens ordförande Nastaran Zargari kommenterar det såhär:

– Att svenska regeringen tar hem Svenska Greenwashpriset visar på att det är dags att de svarar på hur de ska hjälpa Sverige genom klimatkrisen. Regeringens klimatpolitik är otillräcklig, vi kommer varken klara våra egna åtaganden enligt klimatlagen eller de åtaganden vi har gentemot EU och FN. Trots löftena om effektiv och ambitiös klimatpolitik ökar regeringen aktivt utsläppen och förvärrar klimatkrisen. Samtidigt drar man ned på klimatanpassningsbudgeten.

I sin motivering skriver Jordens Vänner bland annat:

2023 års vinnare av Svenska Greenwashpriset, svenska regeringen, har på kort tid gjort flera allvarliga och alarmerande försämringar av miljö- och klimatpolitiken. Trots att forskarsamfundet varnar för en planetär kris med omfattande konsekvenser för allt liv på jorden till följd av klimatförändringarna väljer regeringen att riva upp styrmedel och stöd som tvärtom borde ha stärkts.

Priset kommer efter att regeringen presenterat en budget som kraftfullt ökar utsläppen, samtidigt som regeringen tidigare fått skarp kritik för sin uppluckring av klimatpolitiken.

Dela