Miljöministerns närmsta man: “Doktor kärnkraft”

Daniel Westlén. Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Statssekreteraren Daniel Westlén är doktor i reaktorfysik, har tidigare jobbat på Vattenfall och varit föreståndare för Svenskt Kärntekniskt Centrum. Enögd klimatpolitik väntas de kommande fyra åren.

Lorentz Tovatt

create 2023-02-24 update 2023-02-24

Under valrörelsen kom klimatfrågan framförallt att handla om kärnkraft och sedan den nya regeringen tillträdde har fokus fortsatt varit på energi. För den som hoppas att regeringens klimatpolitik framöver ska handla om annat än mer kärnkraft ser det mörkt ut. Miljö- och klimatminister Pourmoktharis statssekreterare är nämligen mer än kanske någon annan insnöad på just kärnkraft.

Daniel Westlén kommer närmast från Liberalernas riksdagskansli där han arbetat sedan år 2020. Innan dess kantas CV:t av jobb inom kärnkraftsindustrin. År 2007 blev Westlén doktor i reaktorfysik. Mellan år 2007 och 2020 var några av arbetsgivarna Forsmarks Kraftgrupp AB, Svensk Kärnbränslehantering AB och Vattenfall AB. Mellan år 2018 och 2020 var Westlén också föreståndare på Svenskt Kärntekniskt Centrum.

Under tiden på Liberalernas riksdagskansli ansvarade Westlén för frågor om klimat och energi. Under denna tid skrev han även för Svenskt näringslivs tankesmedja Timbro och medverkade i deras podd Smedjan. Med titlar som “Britterna visar att kärnkraften är en klimatnyckel” är det kanske inte förvånande att befintlig klimatpolitik nedmonteras och ny lyser med sin frånvaro – bortsett från kärnkraften så klart.

Westléns nära kopplingar till kärnkraftsbranschen verkar redan ha betalat av sig för industrin. I en intervju med Dagens Industri uppger kärnkraftsbolaget Blykalla att man “för en dialog” med Westlen och att man tolkar den dialogen som att det är “viktigt för regeringen att ta fram initiativ som stödjer kärnkraftens utveckling”. Denna typ av dialog är olämplig eftersom regeringen kan vara juridisk instans för exempelvis nya kärnkraftsprojekt.

Dela