Miljöministerns statssekreterare: Utan reduktionsplikt krävs förbud och ransonering

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Regeringen har mottagit svidande kritik för att överge reduktionsplikten. Nu får kritikerna oväntat medhåll: i ett gammalt uttalande rasar miljöministerns egen statssekreterare mot beslutet.

Lorentz Tovatt

create 2023-03-28 update 2023-03-28

Regeringens stopp för mer förnybart i biltanken har gånggång kritiserats av experter och myndigheter för att äventyra svenska klimatmål. Beslutet innebär sannolikt miljardbelopp i skadestånd till EU, men också risk för att Sverige dras inför EU-domstolen. Trots det framhärdar regeringen.

Men det är inte bara de oberoende experterna som dömer ut politiken. I en gammal tweet får de uppbackning av ingen mindre än regeringens statssekreterare – med ansvar för just klimatfrågorna, något Aktuell Hållbarhet tidigare rapporterat. Såhär skrev miljöminister Pourmokhtaris statssekreterare Daniel Westlén för bara lite drygt ett år sedan:

Redan innan han blev statssekreterare var han alltså medveten om hur skadlig regeringens politik är – en politik han dessutom själv ansvarar för inom regeringskansliet. Han menar dessutom att det krävs förbud och ransonering om reduktionsplikten slopas, men inget sådant har presenterats av regeringen.

Daniel Westlén har tidigare gjort sig känd som ”doktor kärnkraft”.

Dela