Northvolt polisanmält för miljöbrott

Photo by Roberto Sorin on Unsplash

En grundare som har kallats ”Den gröne Jesus”. Tusentals gröna jobb. Mottagare av det största ”gröna lånet” någonsin. Är Northvolt för bra för att vara sant? Kanske. Nu polisanmäls Northvolt i Västerås för miljöbrott. Länsstyrelsen pekar på osäkert förvar av kemikalier och avfall samt upprepat överskridna gränsvärden av metallinnehåll i avloppsvatten.

Jorunn Fagerström

create 2024-01-30 update 2024-01-30

Guld och gröna skogar. Eller guld och gröna jobb. Det är vad batteriföretaget Northvolt har utlovat. Grundaren Peter Carlsson har kallats för en ”grön Jesus” i Sveriges stundande elektrifiering. De gröna jobben verkar oändliga – i våras gick Northvolt ut med att 4000 gröna jobb skulle skapas bara i Skellefteå. Häromveckan fick Northvolt ett grönt lån beviljat från bland annat Europeiska Investeringsbanken. Lånet, som uppgår till ca 51 miljarder kronor, är enligt Northvolt själva ”det största gröna lånet någonsin”.

Därför ser det mycket illa ut för företaget med den polisanmälning som Länsstyrelsen nu har lämnat in. Northvolt Västerås ska enligt anklagelserna ha förvarat kemikalier och avfall på ett osäkert sätt, rapporterar P4 Västmanland. Dessutom ska avloppsvattnet i ha innehållit otillåtet höga nivåer av metall. Detta upptäcktes vid en rutinkontroll i fjol.

”Den riktiga utmaningen är att göra det rätta och att göra det snabbt” skriver Northvolts hållbarhetschef Emma Nehrenheim på företagets hemsida.

Händelsen, och citatet, belyser en viktig aspekt av den gröna omställningen: I ivern att göra det rätta kan det vara lockande att slarva. Northvolt kan förhoppningsvis vara en viktig del av Sveriges gröna omställning. Det förutsätter dock regelbundna kontroller av företagets miljöarbete.

 

Dela