Nya chocknotan för brittiska kärnkraftverket

Photo by Patrick Federi on Unsplash

Storbritanniens nya kärnkraftverk kan bli dubbelt så dyrt som planerat, och försenat med många år. Avskräckande för många, men inte för den svenska regeringen.

Redaktionen

create 2024-01-24 update 2024-01-24

Julen 2017 skulle brittiska familjer kunna steka sin kalkon med el från det nya kärnkraftverket Hinkley i Somerset. Det var vad chefen för ägarbolaget EDF sa när projektet lanserades 2007. Så blev det inte. Ännu idag pågår bygget, och det blir dyrt. Mycket dyrt.

Enligt nya uppgifter från ägarna kan projektet försenas så långt som till år 2031. Kostnaden kan bli det dubbelt så hög som den ursprungliga uppskattningen: hela 35 miljarder pund, vilket motsvarar nästan 500 miljarder svenska kronor. Det rapporterar the Guardian.

Den höga notan och de många förseningarna tycks inte skrämma den svenska regeringen. Strax innan jul rapporterade Aftonbladet om hur regeringsrepresentanter varit på studiebesök i Storbritannien och besökt just byggplatsen för Hinkely, och inspirerats.

Efter resan utformades regeringens nya plan för kärnkraft i Sverige. Och något tycks man ha lärt sig av det brittiska exemplet: det blir dyrt. Därför har regeringen nu tillsatt en utredning för att titta på hur staten kan vara med och “dela den finansiella risken” som det innebär att bygga kärnkraft. Med andra ord: hur skattebetalarna kan få förmånen att ta notan från dag ett.

Dela