Nya dokument visar: så spred oljejätten sina myter

Det är redan välkänt hur världens största oljebolag Exxon spridit lögner och osäkerhet kring klimatförändringarna. Nu visar nya dokument att de fortsatt med det långt in i modern tid, även efter att de själva erkänt farorna med att elda fossila bränslen.

Lorentz Tovatt

create 2023-09-18 update 2023-09-18

Klimatgranskaren har tidigare i år kunnat skriva om de rekordvinster som de stora oljebolagen gjort, inte minst Exxon som under förra året plockade ut nästan 60 miljarder US dollar.

Exxon har en lång historia av avancerad lobbyverksamhet. Under många år gick strategin ut på att vilseleda politiker och allmänhet genom att sprida myter och osäkerhet om det vetenskapliga läget kring fossila bränslens effekt på klimatet. Forskare köptes och vetenskapsförnekande tankesmedjor finansierades för att föra ut budskapen.

Sedan 2006 har Exxon dock officiellt erkänt klimatförändringarna. Men den som trodde att detta stoppade bolagets chefer från skumt klimatmygel hoppades på för mycket. Nyligen publicerade dokument, som bland annat rapporteras om av The Guardian, visar nämligen att den dolda lobbyverksamheten och spridandet av lögner fortsatt långt senare än så. Samma år tillträdde nämligen Rex Tillerson som VD för bolaget, samma man som drygt tio år senare utsågs till utrikesminister av den kända klimatförnekaren och presidenten Donald Trump.

Enligt dokumenten har Exxon sedan 2006 ägnat sig år att regissera ”vetenskapliga artiklar” om hur ”osäkert” forskningsläget kring klimatförändringarna är. Efter 2011 års stora FN-rapport om allvaret i klimatfrågan ska Tillerson själv i intern kommunikation ha uttryckt att FN:s forskarpanel ”saknar kredibilitet” och att han är besviken på medierna som han tycker överdriver farorna. Han har gång på gång uttryckt liknande kritik mot Parisavtalet och de politiskt antagna målen om att hålla uppvärmningen under 2 grader.

Det är aktörer som Exxon, som spenderat enorma summor pengar på att lobba för ökade stöd till olja och gas, som gynnas när politiker fortsätter att ösa pengar över oljebolagen. Det är indirekt Exxon som gynnas när svenska politiker gör allt för att ”få ner priset vid pump”. Och för varje krona de tjänar kan de satsa ännu mer på sin lobbyism.

 

Dela