Nytt fiasko för finskt kärnkraftverk

Bild: Hannu Huovila / TVO

Den skulle ha tagits i drift 2009 men blev 14 år försenad. Nu kommer nästa smäll för finska reaktorn Olkiluoto 3 – den har nu stått still i flera månader.

Lorentz Tovatt

create 2024-05-03 update 2024-05-03

En av världens genom tiderna dyraste byggnader och ett gigantiskt fiasko. Det är några av omdömena som förföljt Finlands senaste kärnkraftsreaktor. Efter närmast otaliga förseningar och otaliga fördyrningar började dock Olkiluoto 3 producera el för ungefär ett år sedan.

Men olyckorna var inte över för reaktorn. Nu kommer nästa fiasko.

Enligt plan görs varje år en så kallad revision av reaktorerna. De slutar då producera el för att servas och kontrolleras. Årets revision av Olkiluoto 3 inleddes den första mars enligt plan. Problemet? Den har ännu inte startat.

Stoppet skulle ha varit över redan i början av april, men istället har det förlängts och förlängts. Enligt Yle har tidsplanen för när reaktorn åter ska vara i drift ändrats hela sju gånger. Skälet uppges vara ”tekniska problem”.

Som tur är har Finland Sverige som granne och kan importera fossilfri el härifrån. Faktum är att Finland är det land som importerar mest av det svenska elöverskottet, hittills i år hela fyra terawattimmar, något som motsvarar årsproduktionen av en medelstor kärnkraftsreaktor.

Bild: Hannu Huovila / TVO

Dela