Olagligt ålfiske – inget problem för statssekreteraren

Igår framkom att statsministerns statssekreterare PM Nilsson får böta för att ha tjuvfiskat ål. Nu kan Klimatgranskaren avslöja att det inte är första gången statssekreteraren fiskat den utrotningshotade fisken efter att det blev förbjudet för privatpersoner 2007. Han har tvärtom skrutit om det på Facebook.

Lovisa Berglund

create 2023-01-18 update 2023-01-19

I onsdags avslöjade tidningen Sydöstran att statsministerns statssekreterare, PM Nilsson, dömts till böter för att olagligen ha fiskat ål. Brottet som PM Nilsson nu får böta 38 000 för begicks i Blekinge skärgård hösten 2021, ett brott han också erkänt på Facebook.

Klimatgranskaren kan nu avslöja att det inte är första gången PM Nilsson fiskat ål, efter att det blivit förbjudet. På nationaldagen 2014 skröt PM Nilsson, då politisk redaktör på Dagens Industri, i ett inlägg på Facebook: ”Firar nationaldagen med egen fångad inkokt ål och potatis!” En kommentar på inlägget påpekar att PM Nilsson därmed är kriminell, vilket han verkar ta med ro.

Fiske av den mycket utrotningshotade ålen är förbjudet sedan 2007, med undantag för ett begränsat antal yrkesfiskare som har ett särskilt tillstånd. Undantag gäller även fritidsfiske i vissa vattenområden där ålen på grund av vattenkraftverk inte kan vandra ut till kusten.

Förbudet var PM Nilsson väl medveten om den där höstdagen 2021. Han skrev nämligen själv en ledare om det i juni 2020, där han argumenterade för att lätta på reglerna. Frågan vi ställer oss är om PM Nilsson hade tillstånd att fiska ål den där sommaren 2014? Klimatgranskaren undrar hur många gånger har PM Nilsson fiskat ål olagligt? Hade han sån osannolik otur att han åkte dit den enda gången han gjorde det rekommenderar vi honom att köpa en trisslott omgående.

Dela