Under torsdagen meddelade den svenska regeringen att man kommer avstå från att stödja LULUCF-förordningen när ministerrådet röstar i nästa vecka. Den krångliga akronymen (vilket EU-lagar ofta får) handlar om hur mycket koldioxid som ska bindas i skog och mark inom EU.
Lagen är en del av klimatpaketet som ska anpassa all EU-lagstiftning efter de nya klimatmålen. Men den är inte bara avgörande för att EU ska nå sina klimatmål, utan var en förutsättning för att EU skulle få en klimatlag överhuvudtaget. En kolsänka på 310 miljoner ton koldioxid var nämligen ett krav från EU-parlamentet för att gå med på en klimatlag med målsättningar man ville öka.
Nu lägger dock Sverige ner sin röst, efter att tidigare ha stöttat förslaget och röstat för i tidigare instanser. Regeringens linje innebär att man ska tillåta betydligt mer avverkningar i skogen, något som både slår mot klimatet och den biologiska mångfalden. Förslaget ser ut att gå igenom ändå, men Tysklands senaste omsvängning i frågan om fossilbilsförbud till 2035 gör att ingen klimatlagstiftning går säker.
Men regeringens pressmeddelande avslöjar något mer. Sverigedemokraterna är citerade, vilket bekräftar det som tidigare bara varit rykten – att regeringen och Sverigedemokraterna har ett djupare samarbete inom EU-politiken än vad som framgår av Tidöavtalet. När Altinget avslöjade att så var fallet, vilket även togs upp i riksdagens EU-debatt av Per Bolund (MP), nekade Johan Pehrson (L).
– Vi har inte ett samarbete inom EU-området, sade Liberalernas Johan Pehrson då.
Frågan om SD:s inflytande inom EU-politiken rörde i vintras upp känslor i Liberalerna. EU-parlamentariker Karin Karlsbro (L), som vid tillfället var i blåsväder i sin parlamentsgrupp för SD-samarbetet, ifrågasatte starkt avslöjandet. Många inom partigruppen Renew hade uttryckt oro för Sverigedemokraternas inflytande över klimatpolitiken när Sverige skulle ta över som ordförandeland.
– Och jag har hävdat att EU-politiken inte ingår i avtalet förutom i de specifika frågor som vi känner till. Jag har inte kunnat beskriva det här korrekt, eftersom jag inte har varit informerad, sa Karin Karlsbro (L) till DN då.
Karlsbro krävde att Johan Pehrson (L) skulle lägga alla korten på bordet. Vad är det som gäller för samarbetet inom EU-politiken med Sverigedemokraterna? Svaren kom aldrig.
Och nu är det Martin Kinnunen (SD) som citeras i pressmeddelandet om att Sverige röstar nej till en EU-överenskommelse man tidigare stöttat. Vad säger Renew om det?
Vidare kan noteras att det är landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) som citeras i regeringens pressmeddelande och inte ansvarig minister, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Detta trots att frågan sorterar under klimat- och näringslivsdepartementet, och att det är energiministrarna som i nästa vecka ska rösta om lagen. Tidigare pressmeddelanden på ämnet har skickats från klimat- och näringslivsdepartementet.