Regeringen skär ner på arbetet för mindre skräp i naturen

Under julhelgerna smög regeringen ut med sina årliga uppdrag till myndigheterna. I den som rör Naturvårdsverket har man kapat bort en hel miljon från den ideella organisationen Håll Sverige Rent. Förra året kapade man fem miljoner från samma pott.

Lorentz Tovatt

create 2024-01-05 update 2024-01-05

I över 40 år har Håll Sverige Rent jobbat för att hålla den svenska naturen fri från nedskräpning. Det är en ideell verksamhet som behöver förlita sig på stöd utifrån. Nu är verksamheten hotad – av regeringen.

På drygt ett år har organisationen nämligen fått se 60 procent av sitt stöd indraget. I förra årets uppdrag till Naturvårdsverket halverade regeringen stödet från tio till fem miljoner, i år kapar man bort ytterligare en miljon. Det rapporterar Aktuell hållbarhet.

– Det är tråkigt. Nio av tio tycker det är viktigt att en organisation som Håll Sverige Rent finns och två miljoner svenskar uppger att de har varit med och plockat skräp under 2023. Dessutom är det en liten kostnad att arbeta förebyggande i relation till vad det kostar att städa, så det känns också som en dålig ekonomi. Med mindre resurser blir det svårt för oss att nå ut till allmänheten, säger Johanna Ragnartz till Klimatgranskaren, VD för organisationen.

Enligt organisationens hemsida går verksamheten ut på att samla kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet. Bland annat arrangeras stora skräpplockardagar då svenska skolelever engageras för att hålla stränder och naturområden fria från plast och annat skräp.

Bild: Rappos (redigerad) och Håll Sverige Rent

fact_check Fakta

Så länge blir skräpet kvar i naturen

Glas: 1 miljon år

PET-flaskor: 450-1000 år

Aluminiumburkar: 200-500 år

Plastpåsar: 50-100 år

Tuggummi: 20-25 år

Organiskt avfall: 1 månad

Källa: Håll Sverige Rent

 

Dela