Regeringen vill underlätta för vindkraft – eller?

En positiv vindkraftsnyhet från klimat- och miljöministern eller något av ett luftslott? Klimatgranskaren reder ut turerna kring Pourmokhtaris senaste utspel.

Lovisa Berglund

create 2023-02-23 update 2023-02-23

Igår rapporterade TV4 Nyheterna om att regeringen vill underlätta för vindkraften. Detta för att uppnå EU-direktivet om att tillståndsprocesserna för ny vindkraft ska ta max 2 år.

Regeringen vill påskynda utbyggnad av ny vindkraft löd rubriken. Frågan är vad som egentligen framkom i inslaget?

Det som i TV4 framstår som den stora nyheten är att regeringen ska tillsätta en helt ny utredning för att korta processerna för vind. Men det framgår inte alls vad denna nya utredning är för något och det specificeras inte alls i inslaget. Något sådant beslut togs heller inte under förmiddagens regeringssammanträde. Beslut om en utredning kan såklart komma längre fram, men än så länge är det svårt att säga att regeringen faktiskt har agerat för vindkraften när det ännu inte finns något på bordet.

Klimat- och miljöministern säger till TV4 att man vill se om man kan plocka förslag från den pågående miljöprövningsutredningen. Det är dock en utredning som tillsattes för över två och ett halvt år sedan – av förra regeringen. Klimat- och miljöministern nämner sedan att det finns en punkt i Tidöavtalet om kortare tillståndsprocesser. Men ingenstans i den punkten nämns vindkraft, den handlar snarare om att gör miljöbalken mer flexibel.

Förra veckan rapporterades det även om att regeringen gett grönt ljus till en vindkraftspark till havs, något som också tas upp av inslaget i TV4. Vad regeringen gjort är att tillåta anslutning till elnätet för en park som godkändes redan under förra regeringen.

Det regeringen tänkt göra är alltså att använda förslag från en pågående utredning, och sagt ja till tekniska detaljer för en redan godkänd vindkraftspark. Med andra handen gör man motsatsen, man har genom ett tilläggsdirektiv sett till att det kan bli betydligt dyrare att etablera vindkraft och samtidigt har man inte aviserat några förändringar för den tillståndsprocess som idag är svårast för att bygga ny vind – kommunernas tillstyrkan.

Regeringens vindkraftsnyhet verkar alltså än så länge sakna inslag av ”nyhet”. Mer än så krävs om man på riktigt vill möjliggöra för mer förnybar elproduktion i Sverige.

Dela