Regeringens chock: Nya kärnkraften dubbelt så dyr

En av regeringens viktigaste vallöften har varit ny kärnkraft. Nu kommer en rejäl smocka mot dessa planer. Enligt siffror från Vattenfall kan nya reaktorer bli dubbelt så dyra som tidigare beräknats.

Lorentz Tovatt

create 2024-01-16 update 2024-01-16

För några veckor sedan kunde Klimatgranskaren skriva om att regeringens nya kärnkraftslöfte kan komma att kosta skattebetalarna hiskeliga 2 400 miljarder kronor. Nu står det klart att vi räknade i underkant.

Detta efter att Vattenfalls förstudie om ny kärnkraft läckt till SVT. Det som SVT kommit över är de prisuppgifter som Vattenfall fått från andra kärnkraftsbolag för att kunna leverera nya reaktorer. Siffrorna som redovisas är enorma – 90-112 öre per kilowattimme.

Det är ungefär dubbelt så dyrt som de priser Energimyndigheten tidigare räknat med och hela tre-fyra gånger så dyrt som ny vindkraft.

Energimyndighetens modeller visar att om kärnkraften blir 20 procent dyrare än man trott (vilket alltså är fallet här), så faller lönsamheten så brant att det är tveksamt om det kommer byggas nya reaktorer alls.

Om ny kärnkraft ska byggas kommer skattebetalarnas pengar alltså att krävas, och det kommer att kosta. Den siffra som Klimatgranskaren tidigare räknat ut är nu inte längre aktuell, det kan snarare bli betydligt mer om regeringen nu fortskrider med sina planer.

Foto: Stefan Kühn

Dela