Regeringens nya fossilflopp: Faller på global klimatranking

Foto: Tom Samuelsson, Wikimedia commons

Här kommer nästa klimatchock för regeringen. I den mest erkända globala klimatranking som lanseras en gång per år tokrasar Sverige. Skälet? Regeringens politik för ökade utsläpp.

Lorentz Tovatt

create 2023-12-08 update 2023-12-08

Från femte till tionde plats – på bara ett år. Det är facit efter ett år med Tidö-regeringen. Och det är dessutom innan politiken helt har börjat träda i kraft.

Varje år under FN:s klimattoppmöte lanseras CCIP – Climate Change Performance Index, en rankning av alla länders klimatpolitik. Bakom rankningen står tunga tankesmedjor och forskningsinstitut och bedömer länderna inom fyra kategorier: koldioxidutsläpp, energianvändning, förnybar energi och inriktningen för politiken framåt.

Sverige får ganska höga betyg i frågor om utsläpp och förnybar energi, sådant som tidigare regeringar byggt upp över tid. Men när det gäller den sista kategorin – politisk inriktning – chockrasar Sverige. För ett år sedan låg Sverige på 24 plats i politik, i år kvalar vi in på plats 37. Och CCIP är inte nådiga i sin kommentar:

Sveriges en gång så ambitiösa klimatpolitik skärs ned eller till och med tas bort. Om regeringen fortsätter att ta bort progressiv klimatpolitik kommer landet att fortsätta falla i CCPI-rankingen. Experterna pekar på att Sverige backar från att vara en föregångare i internationell klimatpolitik till att nu blockera en progressiv EU-politik i skogsfrågor.

Att svenska experter redan dömt ut regeringens klimatpolitik är känt sedan innan. Men nu kommer alltså svidande internationell kritik mot regeringen, som får allt svårare att förklara vad det är man håller på med.

Foto: Tom Samuelsson, Wikimedia commons (beskuren)

fact_check Vill du ha våra nyheter direkt i din mail? Signa upp för vårt

NYHETSBREV

Det är väldigt enkelt – och helt gratis! Rena rama rånet. Det enda du gör är att klicka här och skriva in din mailadress. Kör hårt!

Dela