Regeringens ”satsning” – en minskning

Miljöminister Romina Pourmokhtari skär ner på naturskydd. Bilder: TS Eriksson, Wikimedia Commons (beskuren) och regeringen.se

Miljöministern går nu ut med att regeringen satsar 30 miljoner på skydd av värdefull natur. Men regeringen har tidigare dragit ner på naturskydd med 1,5 miljarder – 50 gånger så mycket som man nu ”satsar”.

Lorentz Tovatt

create 2024-04-04 update 2024-04-04

Vill du både äta kakan och ha den kvar? Då kan du ta inspiration från hur regeringen gör med statens miljöbudget. Receptet: Skär först ner på att skydda naturen, återför sedan en liten bit av det du skurit ned. Kalla det för en satsning.

Regeringen har nämligen skurit ner 1,5 miljarder kronor på de delar av statens budget som går till att skydda naturen. I höstas förde de tillbaka en tredjedel av det som de skar bort och idag har regeringen presenterat en ”satsning” på 30 miljoner. En summa som alltså utgör en femtiodel av vad som tidigare skurits ned.

Samma dag som regeringen presenterar de nygamla pengarna publiceras en stor granskning av DN om hur hårt nedskärningarna slår mot vår gemensamma natur.

– Effekterna kommer att bli allvarliga, långtgående och även irreversibla, säger Jonas Ekstrand på Tyresta nationalpark till DN. Han fortsätter:

– Färre naturvårdsåtgärder kommer att leda till att den biologiska mångfalden minskar på både kort och lång sikt och det kan få irreversibla effekter. Dessutom innebär en sliten infrastruktur både minskad tillgänglighet och en påtaglig olycksrisk.

Regeringen må lyckas med tricket att både äta kakan och ha den kvar. Men för alla som bryr sig om biologisk mångfald och en välmående natur så blir det nästan ingen kaka alls.

 

Bilder: TS Eriksson, Wikimedia Commons (beskuren) och regeringen.se

Dela