Skandal-VD:n lovar förnybart – gillar klimatskeptiska inlägg i sociala medier

I Pågens hållbarhetsrapporter lovas ett aktivt arbete för miljön och förnybar energi. Men VD:ns agerande i sociala medier pekar på att bolaget inte har rent mjöl i påsen. Klimatgranskaren fortsätter sin granskning av Pågens VD Anders Carlsson Jerndal.

Lorentz Tovatt

create 2023-11-06 update 2023-11-06

Härom veckan kunde Klimatgranskaren berätta om Pågens greenwashande. I bolagets hållbarhetsredovisning uppger man att 98 procent av energin bolaget använder kommer från förnybara källor. Men företagets VD Anders Carlsson Jerndal har istället aktivt lobbat för mer fossil energi och kärnkraft. Till sina kunder lovar de en sak – i verkligheten agerar de tvärtom.

Gillar ökänd klimatskeptiker 

Nu har vi gått igenom Carlsson Jerndals sociala medier, och mönstret upprepar sig. Trots de påstått höga ambitionerna man stoltserar med gentemot kunderna så delar, gillar och sprider Carlsson Jerndal inlägg som säger precis det motsatta.

På sin Linkedin går han längre än att bara kampanja för kärnkraft. Han har bland annat gillat ett inlägg från den ökända klimatskeptikern Björn Lomborg. Lomborg är chef på den egenstartade tankesmedjan Copenhagen Consensus Center och har genom åren dragit till sig stora mängder vetenskaplig kritik för hans ”cherry-pickande” förhållningssätt till miljöforskning. Som av en händelse har Lomborg också mottagit finansiering av… ja, just det: oljeindustrin.

Sprider anti-vindkraftspropaganda

Pågens VD Carlsson Jerndal stannar inte där. Trots Pågens ambition om förnybar energi ger han sig ut på Linkedin och kampanjar för motsatsen. Bara de senaste månaderna har han gillat flera dussin inlägg som hyllar kärnkraften. På ett inlägg som handlar om att regeringen ”möblerar om i Vattenfalls styrelse för att skapa förutsättningar för kärnkraft” kommenterar han kort och gott: ”Äntligen. Hoppas styrelsen kommer agera ändamålsenligt”.

Samtidigt delar och gillar han inlägg efter inlägg som attackerar vindkraft och solkraft som energikällor. Det är särskilt intressant att se vilken typ av konton som Carlsson Jerndal interagerar med. Han sprider och gillar inlägg bland annat av Doug Sheridan och G Allen Brooks, båda två med decennier bakom sig inom olje- och gasindustrin.

Förra gången vi granskade Pågens hållbarhetsarbete och deras VD vägrade de svara på mail. Nu har ytterligare veckor gått och vi har fortfarande inte fått svar.

Givet att Anders Carlsson Jerndals kampanjande emot förnybart fortsätter så intensivt kanske de lika gärna borde erkänna: Pågen har inte rent mjöl i påsen.

Dela