Stopp för energieffektivisering – branschen rasar

Mitt i energikrisen meddelar regeringen att man stoppar ett förslag om obligatorisk energieffektivisering för elbolagen. Nu rasar branschen mot beskedet.

Lorentz Tovatt

create 2023-01-05 update 2023-01-05

Precis som övriga Europa har Sverige sedan Rysslands invasion av Ukraina dragits in i en elkris med kraftigt höjda kostnader för både hushåll och företag. Enligt myndigheterna är energieffektivisering en av de viktigaste åtgärderna för att komma till rätta med problemet. Därför var det många som blev överraskade när regeringen nyligen meddelade att en utredning om obligatorisk energieffektivisering, så kallade vita certifikat, drogs tillbaka. Detta rapporterade Altinget. Beskedet gavs bara tre månader innan utredningen skulle leverera sitt resultat. Nu riktas skarp kritik mot regeringen från Energieffektiviseringsföretagen.

– Tokfel. Vi behöver energieffektivisering mer än nånsin nu. Jag förstår inte skälen till nedläggningen. Att det skulle vara kostnadsskäl verkar helt orimligt när det bara är tre månader kvar av utredningen. Det andra skälet man anger, att vita certifikat skulle bli alltför administrativt tungt för energiföretagen, är helt enkelt inte sant. Erfarenheter från andra länder, och det som hittills framkommit i utredningen, visar att det är fullt möjligt att införa ett system som är både smidigt och enkelt, säger Lotta Bångens till Klimatgranskaren, VD på intresseorganisationen.

Vad hade vita certifikat kunnat bidra med under pågående energikris?

– Massor. Det är det som gör mig så upprörd. Nu behöver vi verkligen detta system och så tar man inte tillfället. Det hade kunnat ge 17 TWh i frigjord el, redan till 2030. Vem säger nej till det nu? Det hade även kunnat ge mindre trängsel i elnäten, lägre elpriser, mindre klimatpåverkan och hjälpt övriga Europa att klara energikrisen, mindre pengar till Putin helt enkelt.

 

Dela