Sveket mot havet: Havs- och vattenmyndigheten tvingas krympa

Bild: Regeringen.se

Haven runt Sverige mår inte bra och regeringen lovar krafttag. Samtidigt är Havs- och vattenmyndighetens anslag så lågt att man tvingas varsla 25 anställda.

Jorunn Fagerström

create 2024-06-11 update 2024-06-11

För en vecka sedan presenterade regeringen havspropositionen – politiken som skulle rädda Sveriges hav.

– Vi går nu fram med instruktioner till myndigheterna att agera snabbt och kraftfullt vid allvarliga varningssignaler om fara för havsmiljön, sa klimatminister Romina Pourmokhtari på presentationen. Klimatministern har tidigare uttryckt att frågan om havsmiljön är en hjärtefråga för henne.

Märks detta? Tvärtom. Regeringen har fått stark kritik för att propositionens innehåll inte stämde med vad som utlovades vid presentationen. Nu kommer nästa bevis på detta: Den myndighet som framför allt ska agera (snabbt och kraftfullt?) för havsmiljön tvingas krympa drastiskt. Kostnaderna för Havs- och vattenmyndigheten måste minska med 25 miljoner kronor under år 2024 och 2025. Därför har myndigheten nu varslat Arbetsförmedlingen om risk för uppsägning av 25 anställda.

– Situationen i våra hav är akut, vilket arter som strömmingen, ålen, tumlaren, torsken och gäddan vittnar om. Vi måste skydda det som inte får försvinna och det innebär att Sverige måste flytta ut trålgränsen, skydda fler områden och minska fisket, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande angående havspropositionen.

Dela