Trendbrott: färre vill satsa på kärnkraft

Efter att ha ökat i populäritet flera år i rad åker nu kärnkraften på en smäll: I Göteborgs universitets stora undersökning är det nu färre som vill satsa på energislaget.

Lorentz Tovatt

create 2024-06-11 update 2024-06-11

I flera år har kampanjerna för att satsa mer på kärnkraft dragit till sig fler och fler ja-sägare, något som inte minst Göteborgs universitets SOM-undersökningar visat.

Men något har hänt under 2023. Trenden med ökat stöd för kärnkraften är bruten. Andelen som uppger att de vill ”Satsa mer än idag” går från 42 procent år 2022 till 36 procent 2023. Samtidigt ökar andelen som vill satsa mindre eller helt avstå från kärnkraft från 25 procent till 29.

Flera faktorer kan ligga bakom trendbrottet. Dels har fler medier rapporterat om hur dyr kärnkraften är, något som i slutändan kan pressa upp elpriset. Dels har regeringens planer på att bygga ny kärnkraft visat sig mycket svårare att infria än vad de tidigare signalerat. Regeringen har nu tvingats utreda stora statliga stöd, vilket kan bli en dyr affär för skattebetalarna.

Mest populära energikällorna är istället solkraft och vindkraft. Hela 77 procent vill satsa mer på solen och 61 procent på vinden.

Bilder: Trougnouf och American Public Power Association on Unsplash (beskurna)

Dela