Två tredjedelar av Europas batteriproduktion hotad

Mer än två tredjedelar (68%) av den planerade batteriproduktionen i Europa riskerar att försenas, skalas ner eller helt läggas på is, visar en dagsfärsk analys. Tesla, Northvolt och Italvolt är några utav företagen som istället flyttar sina investeringar till USA.

Joakim Söder

create 2023-03-06 update 2023-03-06

Batteriproduktion motsvarande 18 miljoner elbilar, eller 1,2 TWh, löper hög eller medelhög risk att skalas ner eller gå förlorad, visar en analys från tankesmedjan Transport & Environment. Utan denna expansion kommer Europa inte kunna möta efterfrågan på batterier till 2030, och istället behöva importera från andra delar av världen. 

– EU:s batteritillverkning är mitt i korselden mellan USA och Kina. Europa måste agera eller riskera att förlora allt. Det behövs akut EU-omfattande stöd för att skala upp produktionen för att möta amerikanska subventioner och Kinas år av dominans, säger Julia Poliscanova, chef för fordon och e-mobilitet på T&E enligt ett pressmeddelande

Tyskland, Ungern, Spanien, Italien och Storbritannien kommer att förlora mest om batteritillverkarna ändrar sina planer. Teslas Giga Berlin-fabrik har de största volymerna som riskerar att försenas efter att företaget meddelat att de kommer fokusera sin tillverkning till USA för att dra nytta av de nya incitamenten i Inflation Reduction Act. Northvolts VD sa i oktober förra året att anläggningen i Heide, Tyskland, kan försenas till förmån för amerikansk expansion. Även Italvolt riskerar att prioriteras bort till förmån för Statevolt i Kalifornien. 

Europas globala andel av nya investeringar i batteriproduktion sjönk från 41 procent 2021 till ynka 2 procent 2022, enligt BloombergNEF. Samtidigt fortsätter investeringarna i USA och Kina att växa och europeiska företag har redan signalerat expansion i USA, visar T&E:s rapport. 

Tankesmedjan kommer även med rekommendationer till EU:s lagstiftare. Bland annat trycker de på att unionen måste påskynda tillståndsprocesser, samtidigt som miljömässig och social hållbarhet för lokalbefolkningar tillgodoses. De pekar även på att EU måste slutgiltigt klubba förbudet av fossilbilar för att ge industrin investeringstrygghet. Förbudet skulle ha klubbats i veckan, men sköts upp på grund av stridigheter inom den tyska regeringen. 

Dela