Tyskt kärnkraftverk ersätts med gigantiskt batteri

En av de nyligen stängda tyska kärnkraftverken ska nu ersättas med det som kan bli Europas största batteri. Planen är att därmed att hjälpa till att stabilisera elnätet och att dessutom slippa avskeda personal från kärnkraftverket.

Lorentz Tovatt

create 2023-12-19 update 2023-12-19

Det rör sig om Brokdorf-kärnkraftverket i norra Tyskland, nedlagt för två år sedan. Ägaren har nu lanserat planer på att ersätta det med ett megastort batteri som i ett första skede ska ha en effekt på 100 MW och på sikt ha hela 800 MW.

Eftersom norra Tyskland har stora mängder förnybar el är idén att köpa in billig el när det blåser mycket och sen vara med och stabilisera elnätet när det behövs. På så sätt ersätts de så kallade ”systemnyttor” som det tidigare kärnkraftverket bidragit med. Samtidigt slipper man avskeda alla som jobbat i kärnkraftverket.

Att kombinera förnybart och batterier har blivit ett allt vanligare sätt att bli kvitt fossil energi. Södra Australien är ett intressant exempel. Där har förnybar el gått från 1 procent till 70 procent på bara 15 år. Kombinerat med en snabb utveckling av batteriteknik har detta gjort att kolkraftverk eller kolkraftverk aviserat att de går i förtidspension.

Bild: Walter Rademacher och Mike Setchell (beskurna)

Dela