Vädjan till Ulf att sluta skära ner på naturskyddet

Bild: Från Ulf Kristerssons instagramkonto

Inför höstbudgeten kräver Svenska Turistföreningen att regeringen lägger tillbaka de pengar som skurits ner på skötsel och skydd av naturreservat och nationalparker.

Sven Elander

create 2023-08-27 update 2023-08-27

När statsminister Ulf Kristersson semestrade i fjällen i somras passade han insett instagraminlägg på att tacka Svenska Turistföreningen ”för att ni gör fjällen och andra vackra platser i Sverige så tillgängliga” (bilden).

Men uttalandet har mötts av kritik. För samtidigt har regeringen tillsammans med SD genomfört en historiskt stor nedskärning av just de anslagsposter som går till att skydda och tillgängliggöra svensk natur.

Anslagen till skydd och skötsel av värdefull natur minskade med ungefär 1,5 miljarder kronor i förra budgeten. Pengarna till skydd minskade med 32 procent och pengarna till skötsel minskade med 45 procent. Dessutom minskade anslagen till Skogsstyrelsen för skydd och skötsel, vilket också är en del av naturvårdsbudgeten.

Nedskärningarna har mött stark kritik från en rad organisationer, däribland just Svenska Turistföreningen. Inför nästa års budget, som läggs fram i september, har organisationen startat ett upprop för att få Tidöpartierna att tänka om:

” I den senaste budgeten skar regeringen ner rejält på skötsel och skydd av naturreservat och nationalparker. Det betyder att vindskydd, vandringsleder, dass och grillplatser inte kan underhållas och på sikt kan behöva stängas. Det finns heller inga pengar till att informera om allemansrätten eller för att starta kommunala naturvårdsprojekt.

Vi kan inte acceptera att eftersatta leder inte rustas upp eller att rastskydd inte renoveras samtidigt som intresset för vandring och naturvistelse ökar.”

Den 20 september får vi veta om partierna lyssnat.

Dela