Wall Street: ”Parisavtalet är dött – investera i luftkonditionering”

Amerikanska banker vill tjäna miljarder på klimatkatastrofen.

I skuggan av Trump drar amerikanska storbanker tillbaka satsningar på nollutsläpp och investerar istället i luftkonditionering och fossila bränslen. Men hälften av delstaterna gör motstånd.

Markus Barnevik Olsson

Publicerades create 2025-04-03 Uppdaterades update 2025-04-03

​Amerikanska storbankerna Morgan Stanley och JPMorgan Chase meddelar att målen om att begränsa den globala uppvärmningen till 2°C är ouppnåeliga – och förutspår istället en långsiktig tillväxt för luftkonditionering. I en av bankernas investeringsanalys står det:

”Vi förväntar oss att kylning – som är avgörande för människors hälsa och produktivitet i många klimat – kommer att vara ett starkt tillväxttema på lång sikt.”

Bankerna tror på en marknadstillväxt på 41 procent inom sektorn, till ett värde av 331 miljarder dollar år 2030. Denna ökning i luftkonditionering förvärrar klimatförändringarna om systemen drivs av fossila bränslen.

En ny rapport från energitankesmedjan Ember visar att extremvärme under 2024 i världens tre största elmarknader – Indien, Kina och USA – ledde till en kraftig ökning av användningen av luftkonditionering, vilket fick efterfrågan på elektricitet att fördubblas under vissa månader med värmeböljor. För att möta den ökade efterfrågan skedde en betydande ökning av kolkraft, samt gaskraft i USA.

I skuggan av det nya amerikanska presidentskapet har de största amerikanska bankerna dragit sig ur klimatalliansen Net-Zero Banking Alliance. Enligt Nasdaq sker nu en omprioritering på Wall Street, där ambitiösa klimatåtaganden slopas till förmån för fossila investeringar. 

Alla i USA går inte åt samma håll. Organisationen The U.S. Climate Alliance, en koalition av guvernörer från 24 delstater som representerar nästan 60 procent av den amerikanska ekonomin, har lovat att istället uppfylla Bidens senaste klimatmål att minska utsläppen med upp till 66 procent till år 2035. Det har Klimatgranskaren tidigare rapporterat om.

Michael Bloomberg, mångmiljardär och tidigare demokratisk presidentkandidat, kliver in och finansierar FN:s klimatorgan efter USA:s tillbakadragande från Parisavtalet.

 

Foto: ISO10, Unsplash

Dela