Bilderna visar: Skrytbygget som kan få Kristerssons närmaste man fälld för miljöbrott

Foto: Bild i tillsynsärendet, Ninni Andersson/Regeringskansliet

Det räckte inte med PM Nilsson. Nu utreds Ulf Kristerssons nästa närmsta man för flera brott rörande miljö och artskydd. Klimatgranskaren kan här visa på bilder som styrker brottsmisstankarna.

Lorentz Tovatt

create 2023-11-22 update 2023-11-22

Statsminister Ulf Kristersson verkar ha otur med vilka han anställer som sina närmsta medarbetare. I våras tvingades hans statssekreterare PM Nilsson bort efter att olagligt ha fiskat ål och dessutom ljugit om saken. Nu står nästa medarbetare på tur i vad som framstår som en ny stor miljöskandal.

Det började med att Johan Jakobsson, statssekreterare på Rosenbad, polisanmäldes av Värmdö kommun för att olovligen ha uppfört ett trädäck vid sitt sommarhus i Stockholms skärgård, något som Aftonbladet rapporterade. På detta svarade sen Jakobsson att anmälan mestadels var en rutinsak och att ”kommunen har bestämt sig för att godkänna ansökan”.

Jakobssons lyxhus i Stockholms skärgård. Fotot kommer från ett tyskt arkitektmagasin som Jakobsson själv lagt ut på facebook

Men Jakobssons beskrivning av det inträffade visar inte på hela sanningen. Tvärtom har det nu framkommit att polisen inlett en förundersökning om miljöbrott för Jakobssons lyxbyggen. Utredningarna drivs av bland annat polisens Nationella operativa avdelning och gäller artskyddsbrott, miljöbrott, brott mot strandskyddet och olovlig vattenverksamhet.

Det är i samband med bygget av ett nytt trädäck och en ny brygga som brotten skulle ha begåtts. På bilden från Google Maps nedan (som tagits fram av X-profilen vitkor) syns bygget uppifrån. På bilden kan noteras en grävmaskin som utför arbete i vatten, vilket kräver tillstånd. Det är under detta bygge som flera av brotten ska ha begåtts.

Till vänster: Jakobssons bygge uppifrån. Till höger: slutresultatet

Jakobssons överträdelser verkar inte sluta med det. Klimatgranskaren har tagit del av Länsstyrelsens beslut om dispens från strandskyddsreglerna som gäller för Jakobssons fastighet. Där framgår det tydligt att den brygga som Jakobsson sökt dispens för att bygga ska vara 25 meter lång och ersätta en tidigare brygga på 23 meter.

Men Jakobsson valde istället att bygga en brygga på 34 meter. På bilden nedan jämförs den brygga han fick dispens för och som finns med i Länsstyrelsens handlingar med den brygga han sen byggde.

Bryggan som Jakobsson sökte tillstånd för stämmer inte överens med den han sen byggde

Nu kan Jakobsson tvingas återställa områdena till hur de såg ut innan, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Johan Jakobsson är sedan tidigare känd som lobbyist på PR-firman Nordic PA och för Svenskt Näringsliv. Han var delaktig i att få Liberalerna att byta sida från att tidigare ha samarbetat med S, MP och C till att ha hoppat över till nuvarande regeringsunderlag.

Dela