Uppgifter: Regeringens utredare vill slopa alla klimatmål

Bild: Regeringen.se

Det som många misstänkte verkar nu vara ett faktum: Regeringens klimat-utredare John Hassler kommer föreslå att slopa alla de svenska klimatmålen. Regeringen tillbakavisar dock uppgifterna.

Lorentz Tovatt

create 2023-10-17 update 2023-10-19

OBS denna artikel baseras på en artikel som skrevs i Altinget innan utredningen släpptes. En nyare artikel som skrevs efter att utredningen släppts finns här.

Spekulationerna har varit många. Är det bara 2030-målen som ryker? Eller kommer Hassler föreslå att alla nationella klimatmål ska tas bort?

Nu rapporterar Altinget att regeringens särskilda utredare imorgon kommer presentera en rapport där han föreslår att alla nationella klimatmål tas bort och sen omarbetas. I samtliga fall verkar rapporten föreslå att mer utsläpp tillåts. Vad gäller det specifika sektorsmålet inom transportsektorn till 2030 föreslås att det omformuleras för att fokusera på elektrifiering, samtidigt som det blir tillåtet för sektorn att på totalen släppa ut mer.

Hassler har tidigare gjort sig känd för att anse att det är rimligt att tänka sig en fyra grader varmare värld samt att han föreslagit att skicka ut miljontals parasoll i rymden.

regeringen tillbakavisar dock uppgifterna:

– Vi tillbakavisar uppgifterna om att samtliga nationella klimatmål ska slopas, och att inget av de befintliga klimatmålen ska vara kvar i sin nuvarande form. Dessa uppgifter stämmer inte överens med det som utredaren föreslår, säger Anna Simon-Karlsson, politiskt sakkunnig hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), till Omni.

Dela