Danska vindjätten vill storsatsa i svenska vatten

Det danska energibolaget Ørsted går nu ut med planer om att bygga sex stora havsbaserade vindkraftsparker. Om planerna blir verklighet hade de producerat motsvarande nästan hälften av Sveriges nuvarande elproduktion.

Lorentz Tovatt

create 2023-01-16 update 2023-01-16

Klimatgranskaren rapporterade nyligen om de havsvindsparker som just nu ligger på regeringens bord. En av dessa, den som kanske kommit längst i processen, är Skåne Havsvindpark och planeras av just Ørsted. Men Skåna Havsvindpark är bara en liten del i bolagets storartade planer.

I en intervju med Di presenterar nu den danska energikoncernen planer på hela sex storskaliga parker som bolaget planerar i svenska vatten. Skalan är omfattande – mätt i årlig produktion är det hela 82 TWh, att jämföra med kärnkraften som 2022 producerade 49,9 TWh eller Sveriges totala elkonsumtion som 2022 låg på 136,5.

– Detta är ett mycket stort steg för Ørsted. Vår tydliga signal är att vi vill bli en viktig del av Sveriges elförsörjning i decennier framöver. Det handlar om en historiskt stor och långsiktig satsning som öppnar stora möjligheter och fördelar inte bara för oss utan också för Sveriges elkonsumenter och näringsliv, säger Jesper Kühn Olesen, ansvarig för projektutveckling av havsbaserad vindkraft i Sverige, till Dagens Industri.

Dela