Ebba Busch krig mot ”stålskogarna” kan bli en dyr historia

I valrörelsen gick Ebba Busch till storms mot vindkraften. Men nu kommer verkligheten och spökar igen.

Sven Elander

create 2023-02-06 update 2023-02-06

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har bestämt sig. Oändliga stålskogar av vindkraftverk ska tryckas på svensken. Vi värnar istället en leveranssäker, utsläppsfri och planerbar elproduktion. För klimatomställningen, industrin och hushållen.

Orden kommer från näringsminister Ebba Busch (KD) i en debattartikel i Sydsvenskan innan valet. Faktum är att en stor del av Busch valrörelse ägnades åt att kritisera vindkraftsutbyggnaden, i ett allt mer upptrissat tonläge. Den som googlar på ”stålskogar” får hundratals träffar och nästan alla går att härleda till den kristdemokratiske partiledaren.

Men nu verkar det återigen som om valrörelseretoriken krockar med verkligheten. I en ny rapport från Svenska kraftnät och Energimyndigheten förutspås en kraftig ökning av elbehovet de kommande åren. Och det enda energislag som kan byggas ut tillräckligt snabbt för att täcka behoven är vindkraften. Detta rapporterar SVT.

Stora industrisatsningar som Hybrit, H2 Greensteels och utbyggnaden av Northvolt riskerar att gå om intet utan en snabbare utbyggnad av elproduktionen.

Samtidigt ligger nu åtta stora vindkraftsparker till havs hos regeringen för väntan på godkännande. Tillsammans skulle de kunna ge mer el än den samlade svenska kärnkraften. Något besked om dessa har ännu inte kommit. I Tidöavtalet har regeringen och Sverigedemokraterna däremot kommit överens om att slopa stödet till vindkraftparkernas anslutning till elnätet, vilket snarare kommer försvåra utbyggnaden.

Att stoppa ”stålskogarna” riskerar att bli ett väldigt dyrt vallöfte. Och det är svenska företag och hushåll som får betala priset.

Dela