KD vill fortsätta tråla – har fått pengar av fiskeindustrin

Ebba Busch, partiledare KD. Foto: Per Pettersson, licens CC BY 2.0 DEED

Kristdemokraterna är det enda parti som säger tvärnej till ett fiskestopp på arter i Östersjön som riskerar att försvinna. Nu skriver Expressen om hur partiet fått pengar från den svenska trålfiskeindustrin.

Sven Elander

create 2024-05-17 update 2024-05-17

Den svenska landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) var nyligen med och beslutade att tillåta fortsatt storskaligt strömmingsfiske i Östersjön. Detta trots larmrapporter om att strömmingsbestånden i Östersjön kan vara på väg mot kollaps. Forskare vittnar om att strömmingen blir allt mindre i storlek, och allt färre i antal.

EU-kommissionen ville se kraftig minskning av kvoterna, men Sverige med Kullgren (KD) i spetsen var med och drev igenom ett förslag om en kvot på hela 55 000 ton, 55 gånger högre än vad EU-kommissionen föreslog. Sverige var ”nöjda” med beslutet.

Nu avslöjar Expressen att KD tagit emot pengar från fiskeindustrin. Astrid Fiske AB, ett av Sveriges största yrkesfiskeföretag som bedriver fiske i Östersjön, har bidragit med 20 000 kronor till kristdemokraten Roland Utbults riksdagskampanj. Utbult har också fått pengar av GG 330 Carmona AB, ett företag som driver trålfiske, bland annat i Östersjön. Roland Utbult anser att trålning – till och med på havsbotten – är bra. Detta trots att det i princip råder konsensus i forskarvärlden om att trålning bidrar till överfiske, skriver Expressen.

Kristdemokraterna är också det enda parti som inte ens vill överväga ett fiskestopp på arter som riskerar att försvinna från Östersjön. Så här skriver organisationen BalticWaters om Kristdemokraternas position i frågan:

”Kristdemokraterna är, till skillnad från de andra partierna, motvilliga till att överväga ett moratorium och verkar således inte dela synen på hur allvarlig situationen är för sill och strömming i Östersjön. Exemplet med Östersjötorsken, ett kollapsat bestånd som ännu inte återhämtat sig, borde ha lärt våra politiker att det är nödvändigt att dra i bromsen innan bestånden kollapsar.”

 

Foto: Per Pettersson, licens CC BY 2.0 DEED

Dela