M-styre i Uddevalla får bakläxa för antivindpropaganda

De försökte tvinga de oberoende tjänstepersonerna att kampanja emot havsbaserad vindkraft. Men nu har M/SD-styret i Uddevalla kommun fått bakläxa av  förvaltningsrätten – kampanjen ska stoppas.

Lorentz Tovatt

create 2023-12-17 update 2023-12-17

Klimatgranskaren har tidigare rapporterat om den politiskt beställda propaganda som kommunstyrelsen i Uddevalla beslutat om. Bakgrunden är de havsbaserade vindkraftsparker som planeras flera mil utanför den bohuslänska kusten, parker som M och SD lokalt ogillar starkt. Beslutet i kommunstyrelsen innebar en kampanj där man bland annat köpte tidningsartiklar i den högervridna nättidningen Bulletin.

Uppdraget om detta har inte gillats av de opolitiska tjänstepersonerna i kommunen, som menar att det hotar deras opartiskhet. Nu får tjänstepersonerna rätt enligt en dom från förvaltningsrätten. Uppdraget om antivindkraftspropaganda stoppas därmed.

– Jag blev lite förvånad faktisk, säger kommunalrådet Henrik Sundström (M) till P4 Väst.

Nu återstår det att se om någon av parkerna kan bli verklighet. Sundströms kollegor i regeringen har ju kraftigt ökat kostnaden för havsbaserad vindkraft sedan de tog makten.

Foto: DrBunsenbrenner på wikimedia commons

Dela